Ανακοίνωση Διστόμου για την ματαίωση της φασιστικής συγκέντρωσης στον Αγ. Παντελεήμονα

διστομαρα

Είναι προφανές, ότι το κάλεσμα ακροδεξιών σε συγκέντρωση πάνω σε μια πλατεία, όπου τον τελευταίο ενάμιση χρόνο λειτουργεί αντιφασιστικό-αντιεξουσιαστικό στέκι με συνεχή παρουσία αντιφασιστών, έχει τη σημασία του. Ειδικά, όταν αυτή η πλατεία είναι του Αγίου Παντελεήμονα, όπου επί σειρά ετών, οι φασίστες προσπάθησαν να εδραιώσουν την παρουσία τους με επιθέσεις σε μετανάστες, περιπολίες ταγμάτων εφόδου, συγκεντρώσεις μίσους και σταθερά σημεία αναφοράς (όπως το καφέ ΄΄πύλες ΄΄του φασίστα Ρήγα). Όλα αυτά συνεπικουρούμενα βέβαια ,από το τοπικό αστυνομικό τμήμα. Ποιος θα ξεχάσει την άγρια επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων στην 3η μηχανοκίνητη αντιφαστική περιπολία στις 30 Σεπτέμβρη του 2012 μερικά στενά από την εν λόγω πλατεία; Ήταν τότε που η μηχανοκίνητη αντιφασιστική διαδήλωση είχε εντοπίσει τον επικεφαλής των ταγμάτων εφόδου της περιοχής και προς προάσπιση του, παρενέβησαν αμέσως οι δυνάμεις των Δέλτα, εξαπολύοντας μια σφοδρή επίθεση.

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά, οι φασίστες της ΛΕΠΕΝ προσπαθούν ξανά να εμφανιστούν στη περιοχή. Σε μια πλατεία όμως ,όπου έχουν συντελεστεί κάποιες βασικές αλλαγές. Επί ενάμιση χρόνο, αντιφασίστες πραγματοποιούν εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, αφισοκολλήσεις και μοιράσματα κειμένων. Ανοίγουν την παιδική χαρά που παρέμενε κλειστή για χρόνια απο ντόπιους τραμπούκους. Όλα αυτά με αφετηρία το στέκι Δίστομο πάνω στη πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα και ένα στενό από το διαβόητο αστυνομικό τμήμα.

Είναι αλήθεια ότι επί ενάμιση χρόνο περιμέναμε να καλέσουν κάποια συγκέντρωση οι φασίστες στην περιοχή. Σε μια πλατεία που κάποτε είχε φτάσει στο σημείο να θεωρηθεί η “Μέκκα των φασιστών” όπου για ενα μεγάλο διάστημα σταθερή παρουσία είχαν αυτοί και οι συγκεντρώσεις των αντιφασιστών δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν. Όπου το μεγάλο στοίχημα( δυστυχώς) ήταν το αν θα περάσει μια πορεία από την Αχαρνών μπροστά απ’ την πλατεία.

Κυριακή 22 Μαϊου η ΛΕΠΕΝ καλεί δημόσια συγκέντρωση στην πλατεία στις 7:00 το απόγευμα. Από τις 08:00 το πρωί περιπου100 αντιφασίστες καταλαμβάνουν τον χώρο της πλατείας. Στις 10:00 βγαίνει δημόσια ανακοίνωση για αντιφασιστική συγκέντρωση. Επί ώρες παραμένουμε στην πλατεία χωρίς την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων. Φυσικά οι φασίστες από την αρχή σχεδόν που έχουν αντιληφθεί την παρουσία μας και ως την αποχώρησή μας δεν τολμούν να εμφανιστούν. Ειδικά, όταν απο τις 08:00 έως τις 15:30 δεν υπάρχει ίχνος από μπάτσους ,δεν μπορούν να επικαλεστούν την παρουσία ΜΑΤ ως αποτρεπτική της παρουσίας τους. Ήμασταν μόνοι μας και τους περιμέναμε. Κανείς δεν ήρθε.

Η ΕΛΑΣ ανακοινώνει απαγόρευση συγκεντρώσεων στην ευρύτερη περιοχή από τις 3 το μεσημέρι έως τις 12 τα μεσάνυχτα. Στις 15:45 μεγάλες δυνάμεις των ΜΑΤ εμφανίζονται στην πλατεία και μας ανακοινώνουν ότι πρέπει να αποχωρήσουμε. Ένα κομμάτι αντιφασιστών αποχωρεί με πορεία προς την ΑγίουΜελετίου. Εμείς θεωρώντας αυτονόητο, ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην αστυνομική απαγόρευση να περάσει και φυσικά να αφήσουμε την πλατεία, ενώ είναι ανακοινωμένη συγκέντρωση φασιστών 3 ώρες μετά, αποφασίζουμε να μετακινήσουμε την συγκέντρωσή μας από το κέντρο της πλατείας στην συμβολή της με την αλκιβιάδου ,μπροστά από το στέκι. Επί της ουσίας, πάλι πάνω στη πλατεία. Παράλληλα, ανακοινώνουμε με την σειρά μας στον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων, ότι αρνούμαστε να μετακινηθούμε από εκεί. Εν τέλει, παραμείναμε μαζί με αρκετούς άλλους αντιφασίστες ακόμα άλλες 4 ώρες ( έως τις 8.30 το απόγευμα) στην πλατεία σπάζοντας ουσιαστικά την αστυνομική απαγόρευση και διασφαλίζοντας την μη παρουσία φασιστών στην περιοχή. Είναι αδιαμφησβήτητο γεγονός, ότι η συγκέντρωση της ΛΕΠΕΝ κατέληξε σε φιάσκο, αφού δεν κατάφεραν καν να γράψουν στην ανακοίνωση τους έαν θα την ακύρωναν ή όχι. Είναι επίσης γεγονός, ότι η αστυνομία απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις από την Ιουλιανού έως την Αγίου Μελετίου και ο Δαρείος μας έβλεπε συγκεντρωμένους στα 50 μέτρα.

Περαστικά σας…

Δημοσιεύθηκε στην Ανακοινώσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.